Ljuske jaja kao prirodno, organsko gnojivo

Ljuske jaja sadrže preko 80% lako probavljivog kalcija, kao i cinka, fluora, sumpora i silicija, te se mogu koristiti kao savršeno, prirodno gnojivo za hranjenje vrtnih biljaka i lončanica. Rajčice, patlidžani, paprika, cvjetača, blitva, špinat i brokula samo su neke od biljaka koje će voljeti gnojivo od ljuske jajeta. Ako pate od nedostatka kalcija, ljuske jajeta spriječiće truljenje cvjetova.

Budući da su ljuske jaja bogate kalcijem, fantastične su za smanjenje razine kiselosti tla, a istovremeno pružaju važne hranjive tvari za biljke. Zapravo, ljuske jaja sadrže toliko kalcija da se mogu koristiti kao poljoprivredno vapno, popravljaju strukturu tla i potiču razgradnju organske tvari. Ljuska jajeta sadrži oko 2000 mg kalcija.

Mogu se koristiti na više načina, a priprema je vrlo jednostavna.

Dodaju se u kompostne hrpe. Veoma je važno pravilno kompostirati ljuske jaja, jer prođu godine dok se veliki komadi razgrade. Ljuske jaja mljevene u fini prah daju najbrže rezultate. Zato je potrebno prvo dobro osušiti ljusku na vazduhu ili u rerni, samljeti u fini prah pomoću električnog mlina za kavu i tek onda dodati u kompost. Na taj ćete način vašem kompostu dodati vrijedan izvor kalcija. Ova bitna hranjiva tvar pomoći će vašim biljkama da rastu jače i brže.

Drugi razlog zašto su ljuske jaja izvrsne za kompostiranje je taj što pružaju mnogo bolje uslove za crve koji će se skupiti u vašem gotovom kompostniku. Crvi trebaju zrna za probavu hrane, a ljuske jaja u prahu su izvrstan izvor.

Dodavanjem izmrvljene ljuske ispod biljaka, npr. na gredicama salate, rotkvice, mladih biljaka,  može biti odlična zaštita od puževa. I tako izložene vlazi, ljuske jaja polako će se otapati, oslobađajući kalcij u tlo.

Ako  imate veću količinu fino mljevene ljuske jaja spremite je u hermetički zatvorene posude, gdje mogu poprilično dugo trajati. To znači da ćete imati stalnu zalihu zdrobljenih ljuski jaja spremnih za buduće kompostiranje!

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pročitajte još

Vijesti

Vazduh

Tlo

Eko teme