Fotonaponski sistemi i toplotne pumpe uštedjeli su Evropljanima do 84% na računima za energiju 2022.

Prema izvještaju “Solar Powers Heat 2023” u 2022., evropska domaćinstva sa instaliranim solarnim fotonaponskim (PV) sustavima i toplotnim pumpama uštedjela su do 84% na računima za energiju. Domaćinstva u Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji koja se griju uz pomoć fotonaponskih sistema i toplotnih pumpi prošle su godine uštedjela do 3700 eura.

Unatoč drastičnom trendu rasta cijena energije koji je obilježio 2022. godinu, procjenjuje se da domaćinstva sa instaliranim solarnim fotonaponskim sistemima i toplotnim pumplama i u budućnosti mogu očekivati značajne uštede. Čak i ako cijene plina padnu na razine prije energetske krize, ugradnja fotonaponskih sistema i toplotnih pumpi i dalje će domaćinstvima donijeti uštede, koje se procjenjuju do 73%. U slučaju vjerojatnijeg scenarija da se cijene plina stabiliziraju na višoj razini nego prije energetske krize, Evropljani bi uštedjeli do 76%.

Izvještaj “Solar Powers Heat 2023” otkriva da solarni PV sistemi i toplotne pumple rade kao moćna kombinacija zelenih tehnologija, negirajući zabludu da solarni PV sistemi proizvode električnu energiju samo tokom ljetne sezone i ne mogu doprinijeti sezoni grijanja. Nove brojke pokazuju da, u svim vremenskim uslovima, stambeni solarni fotonaponski ssistemi daju značajan doprinos smanjenju potrošnje električne energije.

WB GEFF program potiče korištenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na zapadnom Balkanu

Nijedan drugi izvor energije na svijetu ne raste tako brzo i pouzdano kao solarna energija. Stoga je sad odman najbolji trenutak za ugradnju solarnih fotonaponskih sistema i toplotnih pumpi. Tome u prilog ide i činjenica da je korištenje solarne energije u Evropi skočilo za gotovo 50 posto u 2022. godini.

Poboljšanje energetske učinkovitosti domaćinstava jedno je od najkritičnijih pitanja u regiji Zapadnog Balkana. Zbog velikog potencijala obnovljivih izvora energije u regiji, obnovljiva energija se smatra neophodnom za izgradnju održivih i otpornih energetskih sistema.

Kako bi omogućila domaćinstvima na zapadnom Balkanu da poboljšaju energetsku učinkovitost i pređu na obnovljive izvore energije te tako ostvare značajne uštede, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreirala je Green Economy Financing Facility (GEFF). Kreditna linija GEFF osigurava sredstva za ulaganja u domenu zelene ekonomije u stambenom sektoru uz EU poticaj do 20%, kao i za preduzeća koje svojim proizvodima i uslugama omogućuju energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije za domaćinstava. Financiranje je osigurano putem lokalnih partnerskih financijskih institucija u BiH: Partner MKF , ProCredit banka , MF Mikrofin , Intesa Sanpaolo banka i MF MI-BOSPO.

Kako bi pomogli građanima da saznaju koliko energije i novca mogu uštedjeti korištenjem obnovljivih izvora energije, Evropska banka za obnovu i razvoj razvila je online Kalkulator energetske učinkovitosti u sklopu GEFF programa. Vlasnici stanova i kuća mogu samostalno izračunati potencijalne uštede i saznati uz pomoć koje tehnologije povećati energetsku učinkovitost doma i smanjiti onečišćenje zraka.

Program EBRD GEFF provodi se uz potporu Evropske unije (EU) , Ministarstva financija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) .

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pročitajte još

Vijesti

Vazduh

Tlo

Eko teme