Održana konferencija na Jahorini “Klimatske promjene, zaštita vazduha i zemljišta i uloga mreža organizacija civilnog društva u ovim procesima”

U utorak 31.10.2023. godine, na Jahorini  je održana  završna konferencija  „GreenWorks-Zeleni Radovi“ projekta na temu: „Klimatske promjene, zaštita vazduha i zemljišta i uloga mreža civilnog društva u ovim procesima“, a u organizaciji Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini – MRR u BiH.

Na koferenciji je dogovoreno usklađivanje budućih zajedničkih djelovanja organizacija civilnog društva i institucija u oblastima klimatskih promjena, zaštiti vazduha i zemljišta, predstavljana su dostignuća GreenWorks  projekta  i GreenWorks mreže, te razmijenjena iskustva svih aktera u oblasti  klimatskih promjena, zaštite vazduha i zemljišta i ulozi organizacija civilnog društva u ovim procesima.  Takođe, predstavljene su mogućnosti i potrebe budućih koraka na putu ka ispunjenju evropskog  Zelenog plana za Zapadni Balkan.

Konferencija o klimatskim promjenama, zaštiti vazduha i zemljišta i ulozi mreža civilnog društva na Jahorini, okupila je više od 50 učesnika, predstavnika iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske,  Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice  Tuzlanskog Kantona, Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, predstavnike Opština, Gradova  te predstavnike organizacija civilnog društva i eksperte iz ovih oblasti.

Učesnici su imali priliku da sagledaju primjere dobre prakse u zaštiti vazduha i zemljišta, da pokažu koliko je neophodna saradnja između vladinog i nevladinog sektora i stručne javnosti u rješavanju problema zagađenosti vazduha i zemljišta i uopšte ispunjenja evropskog Zelenog plana za Zapadni Balkan. Nakon rada u grupama dogovoreno je i uspostavljanje radne grupe između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i organizacija civilnog društva kako bi se donijele što bolje odluke po pitanju zaštite i obnove zemljišta. Jedna od poruka sa konferencije je i da donosioci odluka treba da obrate više pažnje alternativnim izvorima energije, solarnoj energiji i biomasi što bi značajno doprinjelo zaštiti i vazduha i zemljišta.

Projekat  je realizovao: Centar za razvoj i podršku- CRP u partnerstvu sa Centrom za ekonomski i ruralni razvoj – CERD iz Laktaša i Mrežom za ruralni razvoj u BiH – MRRBiH iz Istočnog Sarajeva.
Finansiranje je obezbijedila Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima u Bosni i Hercegovini 2019 – Podrška postojećim i novo-osnovanim mrežama organizacija civilnog društva u raznim oblastima a sufinansiraju: Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost Republike Srpske, Grad Cazin i Grad Laktaši.

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pročitajte još

Vijesti

Vazduh

Tlo

Eko teme