EU isplaćuje 450 miliona eura partnerima sa Zapadnog Balkana koji isporučuju Paket energetske podrške za region

U decembru 2022. godine, tokom Samita EU – Zapadni Balkan, Evropska unija je potvrdila svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Evropska komisija je tada objavila neviđeni Paket podrške za energetiku u iznosu od 1 milijarde eura, koji ima za cilj ublažavanje neposrednih efekata energetske krize i ubrzanje energetske tranzicije u regionu u kratkoročnom i srednjem roku.

Kao dio ovog Paketa podrške za energetiku, od februara do maja 2023. godine, Evropska komisija je odobrila 450 miliona eura, što čini 90% od ukupnog budžeta od 500 miliona eura, koji je predviđen za ublažavanje brzog rasta troškova energije za ranjive porodice i mala i srednja preduzeća. Na taj način Evropska komisija ispunjava svoje obaveze. Ova komponenta, kao prvi dio Paketa podrške za energetiku, osmišljena je na osnovu specifičnih akcionih planova partnerskih zemalja Zapadnog Balkana, koji su opisivali kako vlade namjeravaju da riješe energetsku krizu putem kombinacije reformskih i političkih mjera, kao i direktnih mjera pomoći ranjivim porodicama i malim i srednjim preduzećima.

Komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, izjavio je: „Energetska kriza predstavlja zajednički izazov za Evropsku uniju i Zapadni Balkan. Evropska unija je prvi i najpouzdaniji partner regiona. Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da smo ispunili naše obećanje i da naša podrška pravi stvarnu razliku za naše partnere, posebno za ranjive osobe, porodice i mala i srednja preduzeća koja imaju poteškoće da plate račune za energiju. Radujemo se sprovođenju nacionalnih akcionih planova za energetiku Zapadnog Balkana kako bismo isplatili preostala sredstva koja su dodeljena.“

Mjere koje su navedene u nacionalnim akcionim planovima vlada Zapadnog Balkana, uključuju, zajedno sa drugim oblastima:

Albanija subvencionira cijene energije za kućanstva i MSP, pruža financijsku pomoć ranjivim osobama te diverzificira izvore energije kroz nove investicije u vjetroelektrane i solarne panele.

Bosna i Hercegovina podržava ranjive porodice kako bi ublažila utiecaj visokih cena energije te domaćinstva i MSP kako bi poboljšala energetsku efikasnost.

Kosovo pruža financijsku podršku ranjivim domaćinstvima, podstiče uštedu energije i povećava energetsku efikasnost zgrada.

Crna Gora podržava penzionere i najugroženije porodice pogođene povećanim cijenama energije te poboljšava energetsku efikasnost u domaćinstvima, kompanijama, turizmu i industriji.

Sjeverna Makedonija takođe subvencionira račune za električnu energiju domaćinstava, podržava MSP-ove u održavanju kontinuiteta poslovanja i promoviše državne investicije za energetsku tranziciju, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Srbija planira postupno povećanje broja zaštićenih ranjivih domaćinstava.

Drugi dio paketa, koji uključuje preostalih 500 miliona evra u vidu grantova, pruža se radi unapređenja energetske tranzicije, efikasnosti i nezavisnosti Zapadnog Balkana u kratkoročnom i srednjem roku. Stoga pružamo finansijsku podršku projektima obnovljive energije, gasne i električne infrastrukture, interkonektorima, unapređenju sistema daljinskog grijanja i renoviranju stare infrastrukture (na primer, starih stambenih zgrada, bolnica i javnih zgrada).

Odgovarajući na trenutne, kratkoročne i srednjoročne potrebe Zapadnog Balkana u kontekstu trajne energetske krize, značajan paket podrške za energetiku od 1 milijarde evra pomoći će partnerima Zapadnog Balkana u regionu da smanje svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva, ubrzaju dekarbonizaciju i poboljšaju energetsku sigurnost regiona.

Izvor: Evropska Unija

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pročitajte još

Vijesti

Vazduh

Tlo

Eko teme