Dodjela nagrada „Šampioni zaštite prirode, BH Green Awards„ 2021

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, 04. juna 2021. godine u Sarajevu u hotelu Hollywood je održana svečana ceremonija proglašenja pobjednika i dodijele nagrada „ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE“ 2021“.

Ovogodišnju kampanju je realizovao Centar za razvoj i podršku CRP uz podršku Evropske unije u okviru projekta GreenWorks ZeleniRadovi – uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta. Nagrade su dodijeljene pobjednicima u kategorijama: grad/općina/opština, organizacije/NVO/fondacije, poslovni subjekti – preduzeća, fakulteti/škole/obdaništa, građanka i građanin – pojedinci i neformalne grupe građana – građanske inicijative.

  1. U kategoriji grad/općina/opština pobijedio je Grad Cazin
  2. U kategoriji poslovni subjekt pobijedio je J.P. Nacionalni park „Una“, Bihać
  3. U kategoriji organizacije/NVO/fondacije pobijedilo je Udruženje građana „Eko-sport“ Šićki Brod, Tuzla
  4. U kategoriji  fakulteti i škole pobijedila je JU Prva osnovna škola Velika Kladuša
  5. U kategoriji  obadaništa pobijedilo JU „Dječije obdanište“ Banovići
  6. U kategoriji građanka i građanin pobijedio je Armin Amidžić iz Bihaća
  7. U kategoriji neformalne grupe građana – građanske inicijative, pobijedila je grupa Rijeke Bosne i Hercegovine „Budi promjena“.

Pobjednicima su dodijeljene plakete „Zlatna Tisa“ a priznanja je uručila Belma Baralija, uspješna mlada sportašica, novinarka i aktivistkinja u promociji zaštite prirode iz Mostara.  

U ovogodišnjoj kampanji je u svim kategorijama učestvovalo 49 nominovanih kandidata koji su zajedno prikupili 24000 glasova. Pored priznanja, za najbolje je obezbijeđeno druženje uz koktel sa prisutnim zvaničnicima i domaćinima kao i promocija pobjednika u medijima i na društvenim mrežama organizatora kampanje.

Kampanja BH Green Awards 2021 realizirat će se u okviru projekta GreenWorks ZeleniRadovi – Uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta. Projekat, čija je vrijednost 497.085 eura, finansiran je od strane Europske unije. Projekat realiziraju Centar za razvoj i podršku sa partnerima: Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) iz Laktaša i Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini (MRRBiH) iz Istočnog Sarajeva. Realizacijom projekta nastojimo pojačati uticaj civilnog društva u području zaštite okoliša i klimatskih promjena, izgradnjom kapaciteta OCD u ovim oblastima, njihovim umrežavanjem i javnom kampanjom.

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pročitajte još

Vijesti

Vazduh

Tlo

Eko teme