Dugotrajna izloženost zagađenju vazduha povećava rizik od depresije i anksioznosti

Istraživanje, koje je pratilo zdravstveno stanje skoro 400 hiljada stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva tokom perioda od 11 godina, otkriva koliko je zagađen vazduh poguban po mentalno zdravlje ljudi

Brojne naučne studije razotkrivaju koliko negativno aerozagađenje može da utiče na naše zdravstveno stanje, a jedna od najnovijih, koju je sproveo Univerzitet u Pekingu, donosi dokaze o tome kako dugotrajno udisanje zagađenog vazduha dovodi do veće opasnosti od depresije i anksioznosti, čak i u slučaju niskih koncentracija polutanata.

Autori istraživanja, objavljenog u medicinskom časopisu JAMA Psychiatry, pratili su 389 hiljada pojedinaca iz baze podataka Ujedinjenog Kraljevstva (UK Biobank) u prosjeku 11 godina. Na samom početku posmatranja niko od njih nije imao dijagnozu depresije ili anksioznosti.

Istraživači su analizirali zdravstvenu sliku učesnika do datuma dijagnostifikovanja depresije ili anksioznosti, gubitka praćenja, smrti ili 29. februara 2020, šta god je od navedenog nastupilo prvo.

Nakon zaključivanja studije, kod 13.131 osoba dijagnostifikovana je depresija, a kod 15.835 anksioznost. Prema naučnoj analizi, oni koji su izloženi najvišim nivoima aerozagađenja imali su 16% veću verovatnoću za razvojem depresije, odnosno 11% višu vjerovatnoću za pojavom anksioznosti.

Međutim, ni oni koji žive u područjima sa nižim aerozagađenjem nisu pošteđeni negativnih efekata na mentalno zdravlje. Povećani rizik od depresije i anksioznosti takođe je primjećen među stanovnicima koji udišu vazduh čije su godišnje koncentracije zagađujućih materija manje od propisanih vrednosti u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Samim tim, nalazi pokazuju da su neophodni stroži standardi ili regulative za kontrolu zagađenja vazduha, kao i da smanjena izloženost većem broju polutanata vazduha može da ublaži teret depresije i anksiosnosti”, zaključuje se.

U međuvremenu u Bosni i Hercegovini, po procjenama Svjetske banke, svake godine 3.300 ljudi u zemlji prijevremeno umire od posljedica zagađenosti vazduha. Dok efekti zagađenja vazduha na naše mentalno zdravlje za sada ostaju nepoznanica.

Izvori

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2801116?guestAccessKey=7e73695e-44c9-4d61-b97e-438e0df756eb&

https://www.ajc.com/pulse/long-term-exposure-to-air-pollution-linked-to-depression-anxiety/J2LVQJZ5B5FORNVGSF7LWR2XMY/

Autorka: Jelena Kozbašić

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pročitajte još

Vijesti

Vazduh

Tlo

Eko teme